Havuz mevsimi geldi, ama klorun zararlarını biliyor musunuz?
Araştırmalara göre,klorlu havuz kanser olma riskini bile artıracak kadar tehlikeli.Çünkü klor ter,idrar ve deri hücreleriyle reaksiyona girerek 100’e yakın yan ürün oluşturuyor.Bu yan ürünler de mesane kanserinden,astıma kadar farklı hastalıklara sebep olabiliyor. Özellikle astımı ciddi oranda tetikliyor.Astım rahatsızlığına sahip kişilerin havuz konusunda çok dikkatli olması gerek.
Peki havuzları temizlemek için nasıl kimyasallar kullanılıyor?
Granül klor: Yaygın olarak %60 lık ve %90 lık aktif klor oranları ile kullanılmaktadır. Havuzlarda en yaygın kullanılan dezenfektandır. Havuz suyu içinde bulunan mantar, bakteri ve virüslere karşı organik kirlilikleri parçalar ve bakiye klor bırakır.
Tablet klor: Yavaş çözünen aktif klor bazlı, kireç ihtiva etmeyen ve yüzme havuzu sularının dezenfeksiyonunda kullanılan sürekli klorlama yapabilen tablet şeklinde bir kimyasaldır.
Sıvı çökeltici: Havuz filtresinin tutamadığı son derece küçük partiküllerin tutulması için kullanılan bir kimyasaldır. Havuz suyunun devamlı olarak topaklanması için kimyasal saflık derecesi yüksek, önceden hidrolize edilmiş alüminyum hidrosikloritten oluşmuştur.
Konsantre sıvı yosun önleyici: Konsantre yosun öldürücü sıvı ,yüzme havuzlarında yosunlaşmayı önler ve oluşan yosunları öldürür. Hemen hemen nötral özel quartenler alüminyum bileşikleri aktif madde kombinasyonu içeren sıvı halde uzun sürede öldürme gücüne sahiptir.
Sıvı parlatıcı: Polimerik yapıda açık sarı renkli viskos sıvıdır. Suyun bulanıklığını giderir ve parlak bir görünüm verir.
Filtre temizleyicisi: Asit ve hidroklorik asit ihtiva etmeyen özel inhibitörler içeren, toz halinde temizlik maddesidir. Özellikle filtrelerde oluşabilecek kirecin çözülmesinde çok etkilidir.
Serinleyelim,ferahlayalım derken, bu kadar çok kimyasalı soluyarak,yutarak ve derimizle vucudumuza alıyoruz. Bütün bu kimyasal süreçler,evet mikropları öldürüp, havuzdaki küçük kir taneciklerini çöktürürken, havuzda yüzen çocuklarımıza da zarar veriyor. Bakın havuzun zararları hakkında bilimsel çalışmalar neler diyor?
Kimyasal Klorun zararları hakkındaki bilimsel çalışmalar;
Klor ile dezenfeksiyon halen ülkemizde en yaygın olarak kullanılan dezenfeksiyon yöntemidir. Bununla beraber suya klor ilavesi ile kanser yapan bileşikler dahil olmak üzere, zararlı bir takım maddeler meydana gelebileceği henüz yeni anlaşılmaya başlamıştır. (Prof. Dr. Yılmaz Muslu, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü, " Su Temini ve Çevre Sağlığı")
Kimyasal dengeli havuz suyu ve 2.0 mg/L serbest klor oranına karşın, Cryptosporidium parvum'u nötralize etmek için 4 güne kadar sürebilir. Cryptosporidium parvum şiddetli hastalığa yol açar ve havuz suyundan bulaşır. (CDC - Emerging Infectious Diseases)
Tahlil edilen 282 havuzdan, klor düzeyi 2.0 mg/L dan fazla olan havuzların %50'sinden fazlasında, E. Coli ve Pseudonomas bakteriler hala bulundu. (Dr. Peter Gaffney, Professor of Microbiology at Georgia State University, "Microbiological Evaluation of Swimming Pools in Fulton County Georgia ")
Illinois Halk Sağlığı Araştırmacısı, Linda Berrafato'ya göre: "Havuzlardaki yüksek bakteri ve virüs düzeylerinden dolayı, yüzücüler yüzmeyenlere göre, çok daha fazla göz, kulak ve cilt iltihaplarına maruz kalırlar." (USA Today)
Yüzme havuzlarında kullanılan klorun yan ürünleri (trihalometanlar) teneffüs edilerek "Yüzme Astımı", özellikle küçük çocuklarda görüldü. (Reuters Health; Toxicology Letters, 72)
Klor kullanımının yan ürünleri, karaciğer, böbrek ve merkezi sinir sistemi problemlerine yol açar. Ayrıca kanser riskini de artırır. (EPA - Safe Water Regulations)
Sudaki klor(Cl2 veya ClO2) yada kloraminler göz ve burun tahrişlerine, mide rahatsızlıklarına ve anemiye neden olur. (EPA - Safe Water Regulations)
2000 yılında spor sularından doğan salgın hastalıkları 2 yıl öncesi ile karşılaştığında, %228 arttı. (Center for Disease Control)
Havuzları arındırmak için kullanılan klora karşı dirençli mikropların çoğalması, 1980'li yılların ortasından beri ishalin sürekli artmasına neden oldu. (Michael Beach, CDC medical epidemiologist)
"Ciltten emilen klor EPA (Çevre Koruma Dairesi) tarafından ilk 10 kanserojen Takip Listesine alındı." (The Washington Post, June 1994)
Daha Sağlıklı Bir Havuz Kullanmak için ne yapalım?
Kimyasal Klorla ve diğer tehlikeli kimyasal süreçler yerine Tuz Elektroliz yöntemi ile temizlenmiş havuzları tercih etmeliyiz. Tuz elektroliz sistemini inceleyiniz ve neden tuzlu su ile yerinde doğal klor gazı üretimini tercih etmeliyiz kararını siz veriniz.